Kuna viimasel ajal seoses
Merehundi akvaariumiga on teema populaarseks muutunud, siis selgitaksin natuke selle tagamaid ja praktilist kasutamist. Info pärineb Nathaniel A. Waltoni ja Matt Bjornsoni artiklist
Vodka Dosing...Distilled!.
Viina, õigemini küll selles sisalduva orgaanilise süsiniku, lisamise eesmärk on luua paremad tingimused bakterite kasvuks. Bakterid kasutavad oma rakkude moodustamiseks ja eluprotsessideks vees leiduvaid lämmastik- ja fosforiühendeid (nitraate ja fosfaate), millest nad sünteesivad uued orgaanilised molekulid. Orgaanilised molekulid on suured ja neid saab skimmeriga hõlpsasti veest eemaldada. Siit järeldub ka vajadus effektiivselt töötava skimmeri järele.
See olekskii lühidalt kogu iva - lisades süsinikku eemaldame nitraate ja fosfaate.
Bakterite paljunemine peab olema kontrolli all, muidu juhtub nii, et liiga hoogsa paljunemise tõttu (bacterial bloom) muutub vesi piimjaks, tekib hapnikuvaegus ja muud elanikud võivad tõsiselt kannatada. Seetõttu tuleb alata väiksematest doosidest ja seda järkjärgult suurendada. Kogu aeg tuleb kontrollida nitraatide taset ja selle muutudes muuta ka lisatava viina kogust.
DoseerimineViidatud artikils on toodud tabelid eri kangusega viina jaoks. 40%-se viina jaoks on tabel olemas otse siin allpool. Määrake oma akvaariumi neto veemaht, st. just nimelt ainult
vee maht, gallonites. Gallon on natuke alla 4 liitri, lihtsuse mõttes võib võtta võrdseks 4 liitriga. Valige mahule vastav tabeli veerg ja ridadest leiate, kui palju viina peaksite iga päev lisama. Esimene nädal on veel jaotatud kaheks.
Tabelist leitud hulkasid tuleb kasutada nii kaua, kuni NO3 ja PO4 tasemed ei hakka alanema. Kui need hakkavad alanema, siis tuleb loobuda tabelist ja lisatava viina taset säilitada kuni testid neid enam ei avasta. Seejärel tuleb lisatava viina hulka vähendada kaks korda ja vaadata, mis juhtub. Kui NO3 ja/või PO4 hakkab tõusma, siis tuleb doosi jälle suurendada 0,1 ml nädalas sõltumata vee kogusest, kuni need jälle langema hakkavad.
Niimoodi peaks lõpuks leidma minimaalse lisatava viina koguse, mille puhul nitraadid ja fosfaadid on stabiilselt nullis.
Nagu ka artikli juures kirjutatud, ei vastuta autorid ega ka mina selle meetodi kasutamise tulemuste eest.