meri.akvarist.ee

Mereakvaariumi huviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]




 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: 30.12.11 13:04 
Kasutaja avatar

Liitunud: 25.10.03 00:04
Postitusi: 1834
Asukoht: Göteborg
marekr kirjutas:
... teen ettevalmistusi oma esimese (mere)akvaariumi käivitamiseks ning kaltsiumreaktori juures tekkis küsimus, et kas tasub osta 20 euro eest akvapoest ämber kaltsiumkarbonaati, kui tavaline paekivi on keemiliselt enamvähem sama asi. Ainus küsimärk on kõik need muud lisandid ning võimalikud mürkained, mida konkreetses paekivikruusas leiduda võib. Siit siis küsimus, et kui ohtlik/ohutu võiks tavalise ehituspoest ostetava paekivikruusa kasutamine kaltsiumreaktoris?

Kaltsiumreaktoris kasutatakse substraadina kaltsiumkarbonaati, mille keemiline valem on CaCO3. Reaktoris tekitatakse süsihappegaasi lisamisega kergelt happeline keskkond, milles kaltsiumkarbonaat lahustub Ca ja CO3 ioonideks.

Kaltsiumkarbonaat esineb looduses polümorfsete mineraalidena, millest tuntumad on kaltsiit ja aragoniit. Nende keemiline koostis on sama, erinevused on ainult kristallstruktuuris. Need erinevused mõjutavad aga oluliselt aine keemilisi ja füüsikalisi omadusi. Analoogne aine on näiteks süsinik, mis võib esineda grafiidi, söe või teemantina.

Paekivi koosneb põhiosas kaltsiidist, mis lahustub vees väga halvasti. Seevastu aragoniit, millest koosnevad ka kivikorallide skeletid, lahustub samades tingimustes tunduvalt paremini. See kaltsiumkarbonaat, mida akvaariumipoes müüakse, ongi aragoniit, mis sobib kaltsiumreaktoris kasutamiseks. Edukalt võib kaltsiumreaktoris taaskasutada ka surnud kivikorallide eelnevalt keedetud skelette.

Muidugi on eriküsimus veel paekivis sisalduda võivad potentsiaalsed ohtlikud lisandid, mida keegi ei oska ette aimata. Akvaariumipoes müüdav kraam peaks aga olema kontrollitud ja ohutu.

Lisaks võib veel lugeda http://et.wikipedia.org/wiki/Kaltsiumkarbonaat

_________________
... and I think to myself, what a wonderful world!


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]


PHPBB Archiver