meri.akvarist.ee

Mereakvaariumi huviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]




 [ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Palun abi.
PostitusPostitatud: 11.03.15 21:11 

Liitunud: 11.03.15 20:52
Postitusi: 4
Tere, mul on mure, nimelt mu buldooser (niger triggerfish) on läinud kuidagi väga täpiliseks. Nädal aega tagasi lisasin uue kala akvaariumisse (eelnevalt oli nädal QT-is), kuid see sööb nagu hull :) isegi buldooser jääb nälga. Kas täpid võisid tulla stressist?
Akva on 11 kuune.

Pilt


Üles
 Teema pealkiri: Re: Palun abi.
PostitusPostitatud: 12.03.15 00:02 
Kasutaja avatar

Liitunud: 25.10.03 00:04
Postitusi: 1834
Asukoht: Göteborg
Tere tulemast! Kahju, et pead alustama mureliku postitusega, aga eks see olegi üks selle foorumi eesmärke.
Suure tõenäosusega on tegemist stressi tagajärjel organismi vastupanuvõime vähenemisest tingitud ilminguga. Oleks hea, kui kirjeldaksid lähemalt oma akvaariumi, kui suur, kes seal veel elavad ja mis kala sa lisasid. Kui vana see "buldooser" sul on?

Äkki saad abi sellest teemast viewtopic.php?f=17&t=305

_________________
... and I think to myself, what a wonderful world!


Üles
 Teema pealkiri: Re: Palun abi.
PostitusPostitatud: 12.03.15 18:30 

Liitunud: 11.03.15 20:52
Postitusi: 4
Aitäh Albert!
Paanitsen sellepärast, et eile mu QT suri blue hippo tang. Ravisin teda "Treats hole-in-the head&bloat" millest kahjuks ei olnud abi (poes ei olnud midagi muud saadaval) ning nende kahe kala valged täpid on täiesti erinevad.
Mul on 300l akva käivitatud 3.05.2014. Elanikeks:
2 Klouni
Salarias Fasciatus
2 Yellowtail Damselit
Triggeri sain 14.07.2014 ja hetkel umbes 5-7cm
Chaetodon Auriga
Banggai Cardinal
2 Turbo Snaili
Cleaner Shrimp
Mandariinikala
ja õgard Abudefduf saxatilis, kes nüüdseks on välja võetud.

Täna hommikul on mu buldooseri täpid tumedamaks muutunud ja ta värvus on samuti paranenud. Ostsin selliseid vitamiine, kui Waterlife "Vitazin Multi- vitamins".
Kas võib tegemist olla hoopis sellise asjaga nagu "reef fluke"? Poes soovitati kalale teha magevee vanni. Veenäidud on korras va NO3 kuna olen patustanud toiduga.
Kõik kalad on hetkel kuidagi räsitud, sest Damselil oli järjekordne kudemine ja iga korraga muutub aina agressiivsemaks.
Õhtul on mul vannitamine ja loodan, et olukord muutub paremaks :D


Üles
 Teema pealkiri: Re: Palun abi.
PostitusPostitatud: 12.03.15 22:43 
Kasutaja avatar

Liitunud: 25.10.03 00:04
Postitusi: 1834
Asukoht: Göteborg
Distantsilt on võimatu öelda, millega tegemist on. Hea kvaliteediga detailne pilt nendest täppidest oleks abiks. Seda peaks küll näha olema, kas tegemist on nn. flukedega, kes on nagu väikesed ussid ja kinnituvad ohvri külge teravaid ogasid omava iminapa taolise organiga. Flukes attach to fish by means of a special organ called a haptor, which is equipped with hooks, clamps, and anchors used to firmly attach the worm to the fish.

Üldiselt ma ei soovitaks kalale neid mageveevanne teha. See tekitab niigi stressis kalale lisaprobleeme. Kuigi nii võib vabaneda hetkel kala kallal olevatest parasiitidest jääb probleemi põhjus siiski alles. Tegelik probleem ei ole selles, et akvaariumi on kuidagi sattunud mingid parasiidid. Terved kalad peaksid nendega ise ilma inimese abita hakkama saama. Probleem on selles, et nakatunud kala ei ole päris terve ja vaja on uurida seda, mis teda vaevab

Nagu sa kirjutad, tekkisid täpid pärast Abudefduf saxatilise lisamist. Tegemist on ülimalt territoriaalse kalaga ja kuna sul on veel paar damselit, siis kujutan ette, et teistel kaladel eriti rahu ei olnud. Niipalju veel, et Odonus niger vajab palju ruumi. Täiskasvanud isendi jaoks peaks akvaariumi suuruseks olema vähemalt 800 liitrit.

Kas see on sinu esimene akvaarium? Mereakvaariumi juures tuleb olla eriti kannatlik ja minna edasi samm sammult väga aeglaselt. Eriti tähtis on enne uue kala lisamist teda põhjalikult tundma õppida ja kaaluda tema sobivust teiste kaladega.

Nagu näed ei oska ma praegu midagi konkreetset soovitada. Abudefduf saxatilise eraldamist oleksin ka ise soovitanud. Nii on vähemalt taastatud endine olukord ja vaatame, mis edasi saab. Vitamiinid on ka muidugi head.

_________________
... and I think to myself, what a wonderful world!


Üles
 Teema pealkiri: Re: Palun abi.
PostitusPostitatud: 13.03.15 17:09 

Liitunud: 11.03.15 20:52
Postitusi: 4
Esimene akvaarium? Jah, kuid meeldivam on öelda, et pea esimese 11 kuu kogemus :)
Muidugi sul on õigus, et liiga väike. Plaanis on soetada suurem, nagu ikka "süües kasvab isu"!
Vann juba tehtud ja ega eriti vahet ei näe.. Siin siis pildid enne ja pärast (klikates peale näeb suuremalt). Buldooser on endiselt aktiivne ja söögiisu pole kuhugi kadunud :D

Pilt

Pilt

Nüüdseks piisav kogemus olemas, uisa-päisa ostu puhul. Damselid on isegi liiga riiukad, kodurahu eesmärgil annan ühe ära.

Kohalik kaupluse omanik ei osanud millegagi aidata, ütles vaid, et parim lahendus on suhelda Siniriuttaga (elan Soomes). Ega muud midagi üle ei jää, kui tuleb kohale minna...


Aitäh, et leidsid aega ja tahtmist minu probleemi tegelemisega!!!


Üles
 Teema pealkiri: Re: Palun abi.
PostitusPostitatud: 13.03.15 22:41 
Kasutaja avatar

Liitunud: 25.10.03 00:04
Postitusi: 1834
Asukoht: Göteborg
Vaadates neid pilte torkab silma, et sinu akvaariumi vee koostisega ei ole kõik korras. Seda näitavad rämpsvetikad kividel ja vohavad tsüaanobakterite lillad kolooniad liival. Ilmselt on akvaariumi biokoormus liiga suur, seda kinnitab ka, nagu sa kirjutasid, kõrgenenud NO3 tase. Vee bioloogilise saastatuse taset ei ole asjaarmastajal lihtne mõõta. Kuigi vastavaid teste on ka olemas, on nende usaldusväärsus oma kogemuste järgi küsitav. Esimeste sammudena soovitaksin suuremaid/tihedamaid veevahetusi, kalade toitmise olulist vähendamist ja suurtest söödikutest loobumist. Natuke utreerides ütleksin, et kalu peaks hoidma mõõdukal dieedil, et kui nad näevad sind toiduga tulemas, siis näitavad oma rõõmu ka aktiivselt välja. :P

Soovin edu ja pea meid ka tulevikus asjade käiguga kursis.

_________________
... and I think to myself, what a wonderful world!


Üles
 Teema pealkiri: Re: Palun abi.
PostitusPostitatud: 14.03.15 23:15 

Liitunud: 11.03.15 20:52
Postitusi: 4
Käidud. Ongi tegemist nende pisikeste ussikestega... Sain head nõu ja jagan seda teistega: ei mingit keemiat vaid aitab kui alandada soolsust 1,022 ja tõsta vee temp 28C ja UV filter :D
Hetkel vetikas ootab oma järjekorda :lol:


Üles
 [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]


PHPBB Archiver