meri.akvarist.ee

Mereakvaariumi huviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]




 [ 35 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Netfish 400L purk
PostitusPostitatud: 01.11.11 03:45 

Liitunud: 17.03.08 00:57
Postitusi: 21
Tervitus meremeestele ja -naistele!
Olen aastaid seda foorumit jälginud ning viimased 4a magedas vees mulistanud ning lõpuks jõudnud siis reaalselt ise soolase maailma uksele.

Müüsin äsja 270l mageda kasti koos kõige täiega maha ning olen akvamehelt tellimas uut sobivate mõõtudega kasti.
Alguses plaanisin uues kastis mõnda aega veel magedat vett hoida kuni vaikselt vajalik lisavarustus soetatud, aga loobusin sellest mõttest, sest ei tundunud eriti mõistlik olevat mingi aja pärast erinevate ümberehitustega tegelema hakata.

Otsustasin alustada oma teemaga, sest küsimusi parimate lahenduste kohta on mitmeid ja lisaks viitsivad ehk targemad mu enda ideid parandada ning täiendada - loodetavasti ei pea siis kõiki juba üle käidud rehasid ise läbi kõndima :P
Üks viimaseid teemasid siin foorumis, mis mulle väga meeldis eelkõige informatiivsuse poolelt ja kust ka ise inspiratsiooni sain, on Norppsi projekt, kuigi vahetult kui valmis hakkas saama, pole rohkem miskit kuulda olnud.


Minu projekti kohta siis sissejuhatuseks, et akvale sai koht planeeritud uue elamise renoveerimisel ning eraldama hakkab ta kööki ja elutuba. Seega kolmest küljest vaadeldav ja köögi poolse külje ees on töötasapind koos köögikapiga
Elekter tuleb eraldi automaadi ja rikkevoolu tagant 3x2,5 kaabliga ning seina äärde on veetud nii vesi kui kanalisatsioon ja isegi võrgukaabel.

Kuna tegelen IT-ga ja igasugune elektroonika on lapsest saadik huvi pakkunud, siis kindlasti saab ka akvaarium selles osas väga tugevalt mõjutatud. Ehk teisisõnu, automaatikat ja kõikvõimalike elektroonilisi lahendusi plaanin rajada ja katsetada nii palju kui oskused ja rahakott lubavad :lol:

Akvaarium on planeeritud välismõõtudega 1300x500 ja sügavus 650

Uus ca 85l sump ja miskine 2000l/h tsirkulatsioonipump sai foorumi kaudu juba hangitud.

Alusraami materjal on ka olemas (30x30x2mm) ning lähipäevadel saab sõbra juures kokku keevitatud. Selle kõrgus on meeter.


Esimene info kirjas, hakkan seda vaikselt täiendama ning loomulikult ka küsimusi esitama :twisted:

Mõned visandid ka jutu illustratsiooniks.

Pilt
Pilt


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 01.11.11 09:22 

Liitunud: 10.01.08 19:58
Postitusi: 146
Asukoht: tartu
Raam kõrgusega 1 m tundub liiga palju. Hiljem võib kasti hoolduseks minna redelit vaja :wink:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 01.11.11 10:30 
Kasutaja avatar

Liitunud: 25.10.03 00:04
Postitusi: 1834
Asukoht: Göteborg
ahto kirjutas:
Raam kõrgusega 1 m tundub liiga palju. Hiljem võib kasti hoolduseks minna redelit vaja :wink:
Arvan, et asi on ikka põhjalikult planeeritud, nagu kirjas, eraldab akvaarium ju kööki elutoast. Ja oma kogemusest võin öelda, et 100 cm on päris paras aluse kõrgus. Siis on seal all mõnus toimetada, eriti keskmisest pikemal inimesel. :wink: Mugavaks akvaariumi põhjas toimetamiseks oleks igal juhul parem omada madalat järi või redelit.

_________________
... and I think to myself, what a wonderful world!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 01.11.11 11:58 

Liitunud: 17.03.08 00:57
Postitusi: 21
Kõrguse osas olen ma jah loodetavasti optimaalse numbrini jõudnud. Rohkem ruumi on vist alati parem kui vähem :P
Alguses mõtlesin teha sama kõrget kui töötasapind, aga nii siinsete kui enda subjektiivsete argumentide põhjal jõudsin antud kõrguseni. Keskmisest pikem ma muidu ei ole, pigem lühem :lol:
Miski pukk on vajalik nii või naa mul kui põhjas urgitsemiseks läheb. Eelmine akva asus veel kõrgemal - kaane ülemine äär jäi minu silmadest veidi kõrgemale. Söögi laua tagant oli väga mõnus vaade.
Üldiselt mulle meeldib kui ka kükitamata näeb lähedalt pilti.
Lisaks köögi poolt see argument, et pildil nähtav kõrguste erinevus annab võimaluse tekkivasse ribasse peita köögis vajalikud pistikud ning mõtlesin hiljem sinna paigutada ka akva monitoorimiseks mõeldud displeid - numbrid ja näidud alati silme ees kui köögis toimetad :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 01.11.11 21:50 

Liitunud: 29.12.04 00:45
Postitusi: 335
Asukoht: Tartu
Jõudu uuele meremehele :!:

Mina soovitaks akvaariumi kasti teha kindlati laiema kui 500 mm .
Eriti veel siis kui tuleb kolmelt poolt vaadeldav.

Minul on laius 650mm, aga paari aastaga kasvasid korallid vastu klaase ja siis on akva klaaside puhastamine paras piin.
Samuti ei pääse enam ligi põhjas asuvatele elukatele, et neid toita jne.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 02.11.11 01:07 

Liitunud: 17.03.08 00:57
Postitusi: 21
Usu, kui mul võimalust oleks, siis ma ehitaks üldse klaaspõrandatega maja otse korallriffi kohale :lol:
See 50cm on hetkel parim, mis ma välja kauplesin köögi tööpindade arvelt. Teisele poole laiendades lõppeb otsasein ja siis ei oleks eriti viisakas kui nurk välja tuleb. Samas vähemaga ma poleks ka nõustunud. Nii et ehk ajab asja ära mõned aastad ja saab kätt harjutada. Tuleb siis arvestada lihtsalt eluvormide kogustega. Igal juhul kui ükskord päris uue maja ehitamiseni jõuan, siis eraldi hooldusruumiga vähemalt kahe kandise mereta see ei saa olema :twisted:

Aga üritaks nüüd selle nano kõigepealt käima saada :P

First things first ja esmane on momendil mul saada akva disain paika ja ära tellida.
Sellega seoses ehk ootakski targemate soovitusi.

1. Ujuv vs tavaline põhi - selle kohta sai Norppsi teemas päris häid selgitusi ja saan aru, et põhimõtteliselt antud suuruse juures olulist vahet pole, eriti kuna raamile tuleb veel vaheplaat. Ise kaldun ujuva põhja poole ka eelkõige välimuse pärast. Kas on mõlema kohta veel midagi, mida otsustamisel arvesse võtta?

2. Mis oleks kõige optimaalsem ülevoolukasti mõõt ja disain (mõlemad seinad vist mingisuguse kalde all)? Kahte ülevoolu ei tahaks kuidagi - rikuks vaadet.

3. Plaanis on kaks auku põhja ülevoolu sisse. Kas piisab ja mis oleks parim aukude läbimõõt ning paigutus?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 02.11.11 23:05 
Kasutaja avatar

Liitunud: 25.10.03 00:04
Postitusi: 1834
Asukoht: Göteborg
Üks kalkulaator ülevoolu mõõtude arvutamiseks on siin.

_________________
... and I think to myself, what a wonderful world!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 03.11.11 16:18 

Liitunud: 17.03.08 00:57
Postitusi: 21
albert kirjutas:
Üks kalkulaator ülevoolu mõõtude arvutamiseks on siin.


Tänud! Kuigi tööl miskipärast teatab kurja jutuga, et ip blokitud ja ligipääs keelatud (esimest korda avasin). Aga leidsin augu diameetri ja ülevoolu serva pikkuse jaoks reefcentralis ka kalkulaatori.

Flow rate kohta väidavad erinevad allikad, et olenevalt eluvormidest peaks vesi ringlema 5-10 korda tunnis. Seega ise arvestaks, et antud kasti juures oleks ca 700gph ehk ümmarguselt 2600l/h vast paras ja kitsaskohaks see tulevikus ei tohiks saada, eriti kui augu läbimõõt natuke varuga võtta.
Kinnitage või parandage mu arvamust :)

Juhtusin selle huvitava artikli otsa ja lisaks kasulikule infole tuli mõte, et teeks ülevoolu hoopis otsaseina samasuguse disainiga nagu seal mainitud. Peaks ehk natuke efektiivsem tulema.

Õhtul teen oma kasti mõõtudele vastava joonise ka :P

Mõtlesin ka kõik küljed arvestatavas trapetsis teha, mis peaks välistama igasuguse solina ohu.


Viimati muutis Netfish, 04.11.11 05:47, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 04.11.11 01:54 

Liitunud: 09.09.06 00:12
Postitusi: 137
Asukoht: Pärnu
See viltuse seina mõte pole vast eriti hea, ülevoolu saab päris kenasti solinavabaks ka ülevoolukastis veetaseme sobivale kõrgusele tõstmisega.
Seda saab aga juba väga lihtsalt reguleerida äravooluava kõrgust sättides (toru pikkust saab suht mugavasti muhvide ja juppidega muuta).

_________________
"If you think you can, you can. If you think you can't, your right." = HENRY FORD


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 04.11.11 06:15 

Liitunud: 17.03.08 00:57
Postitusi: 21
Kas on mingi põhjus ka miks alt kitsenev karp võiks halb olla?

Tegin sellise variandi praegu. Detailid ei ole veel päris paigas, aga üldine kontseptsioon tundub, et võiks toimida selliselt ja välimuselt ka peaks viisakas jääma :)
Äravoolu toru mõtlesin jätta pealt kinnise ning puurida külgedele piisaval hulgal auke. Selliselt ei tohiks miski/keski suurem torusse sattuda kui ka peaks karpi jõudma kuidagi.
Kolmas kõrgemal asetseva põlvega on nö avarii-ülevool, mis on juhuks kui mingil põhjusel siiski vett rohkem peale tuleb kui ära voolab ja akvas veetase kriitilise kõrguseni tõuseb. Mõtlesin selle lisada, et uputuseoht oleks täiesti välistatud (või noh äärmiselt ebatõenäoline). Sumbal on samuti ülevool ja see läheb juba kanalisatsiooni.

Pilt


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 04.11.11 11:33 

Liitunud: 09.09.06 00:12
Postitusi: 137
Asukoht: Pärnu
Diagonaalseid klaase on lihtsalt ebamugav lõigata ja liimida ning minu hinnangul selline kuju midagi juurde ei anna. Lisaks läheb pärast seal all millegi tegemine (eriti veel torude vahel) jube keeruliseks.
Avariiülevoolu jaoks on selline massiivne T-toru ilmselge overkill, piisab lihtsalt pealt lahtisest püstisest torust ülevoolukastis, avaga kõrgemal kui tavaline äravool.
Äravoolutoru väikestest aukudest: igasugu sellised väikesed avad ja pilud kipuvad maru kiiresti kinni kasvama kui elu käima läheb, samuti läheb maru raskeks vooluhulkade ja tasemete reguleerimine, nad on juba tehtuna raskelt kontrollitavad.
Äravoolutoru ülemine ots tuleks U-kujuliselt allapoole keerata ja teha üles kaare peale reguleeritav ja summutatav õhu sisselaskesüsteem. Kuna torus alla voolav vesi hakkab õhku kaasa imema, on muidu tulemuseks kõige ebameeldivamad hääled mereakva juures üldse :)

_________________
"If you think you can, you can. If you think you can't, your right." = HENRY FORD


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 04.11.11 13:19 

Liitunud: 17.03.08 00:57
Postitusi: 21
Koostamine ebamugavam-keerulisem natuke kindlasti võrreldes täisnurksete tükkidega, see on selge. Aga mõtlesingi, et paaris kohas olen seda kalde all soovitust kohanud ja selliselt nagu joonistasin, võiks ka visuaalselt ehk natuke parem tulla. Samas alumine ots peaks ikka selline jääma, et mahub käsi vahele või äärmisel juhul kui ülevoolutoru saab jala pealt välja tõmmata, siis on ka vast ok.

T-toru on tegelikult tagasivool sumbast (võibolla jäi natuke proportsioonist välja, kuigi enam-vähem õige mõõdu panin). Ja kaheks jagada tuli mõte (vabanduseks, et keset ööd kui see väga rumal on :P) seetõttu, et vesi kohe mõlemale poole juhtida, aga sellisel kujul ta eriti ideaalne pole kuna see 90 kraadine nurk ilmselt mõjub ka pumba jõudlusele. Joonistasin kiiruga lihtsalt praegu ja tegelikult lahendaksin selle laugema pöördega. Lisaks on otsades ka hetkel puudu veel nurgad, mis ulatuks vette ja suunaks joa piki akvat diagonaalis alla. Aga kui kaheks jagunemine üldse mingit pointi ei oma, siis muidugi panen ikka ühe.

Seega avariiülevool on see suurem põlvega toru ja seega vist siis ok. Põhimõtteliselt ta võib avaga taeva poole ka jääda, tulemus peaks sama olema.

Aga aukudega lahenduse peab vist jah läbi mõtlema veel, sest õhu kaasa vedamisega ma ei arvestanud. Muidu mõte oli, et augud tuleks piisavalt suured, et kasvav organism üleöö probleeme tekitada ei suudaks ning kui muhvi kasutada, siis saab ka aukude arvu sujuvalt muutes läbivoolu kiirust muuta.
Aga kui kogenenumad sellel juba eos mõtet ei näe või koguni on ära proovinud ning veendunud, et ei ole hea lahendus, siis loomulikult ei hakka katsetama :P
Tegelikult mõtlen ka ise nüüd hommikul, et vist ei ole kõige asjalikum idee :lol:


Üles
 Teema pealkiri: ...
PostitusPostitatud: 05.11.11 11:45 

Liitunud: 10.11.07 20:35
Postitusi: 90
Asukoht: Niipperi Soome
Tere!
Tore, et meremehi ikka juurde tekib.
Panen siis enda mõtted ka kirja:
Soovitan soojalt durso tüüpi äravoolu toru toimid 100% minul on see kokku pandud tavalisest 50mm. solgitorust.
Avarii-ülevoolul mina küll mingit mõtet ei näe, sump tuleb nii või teisiti ehitada nii, et pump jääks enne kuivale, kui akvaarium üle hakkab ajamaja. Ega need kolm auku akvaariumi põhjas kõrvuti ka eriti turvaline ei ole, minul pumba voolik ka toodud lihtsalt akvaariumi tagant üle serva, et põhjas auke vähem oleks.
Ehk tasub see sumba kanalisatsiooniga ühendamine ka läbi mõelda ma juba kujutasin endale ette kuidas kanalisatsioon ummistub ja pesumasin ennast akvaariumisse tühjaks laseb ma oleksin küll enne nõus ennast, naabreid või keda iganes uputama.
:D
Palju häid mõtteid sulle!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 06.11.11 04:02 

Liitunud: 17.03.08 00:57
Postitusi: 21
Mõtteid vaikselt lisandub iga päevaga :P
Olen tänaseks suht kindel jah, et jääb ikka durso. Loodetavasti kolm auku põhjas on ok (tegelikkuses peaks vahed natuke suuremad jääma ikka kui pildil), sest üle ääre midagi kuskilt ei tahaks vedama küll hakata. Vajadusel peab siis topeltpõhja seal kasutama vms. Selles osas usaldaks valmistajat, kes asja oma kogemustele ja teadmistele tuginedes ära lahendaks.

Olemasoleva sumba puhul tõenäoliselt jääks tõesti pump enne kuivale kui vesi päris ääreni jõuab - ca 10-20l vahel peaks viimasest kambrist vett tulema, mis ringlusesse minna saab kui ülevoolust enam midagi sumpa peale ei tule.
Samas tuleviku peale mõeldes ei tea mis lahenduseni võin jõuda. Kolmas toru võib ka hoopis millegi muu jaoks vajalikuks osutuda, sest sealt saab ju midaiganes läbi ajada vajadusel. Lisaks automaatse veevahetuse puhul, mis mul kindlasti plaanis on, tuleb siiski väljaspoolt sumpa ka koguaeg uut vett peale vaikselt. See viimane asjaolu on ka põhjuseks miks kanalisatsioonist loobuda ei saa.

Igal juhul pesumasina akvasse jõudmine on minu trassi konstrukstiooni tõttu sisuliselt võimatu ning ei taha ka uskuda, et ainult ühe kraanikausi kaudu on võimalik 50mm solgitoru, millega akva seotud on, umbe ajada :P . Seega seda poolt väga ei kardaks.

Minul näitas kiire arvutus, et tõsisema uputuse korral läheb elamise korrastamisele ikka kordades kui mitte öelda kümnetes kordades suurem summa kui akva uus sisu.

Tahaks järgmine nädal kasti tellimuse sisse anda ja praegu tundub, et jään kolme augu ning otsaseinas paikneva ülevooluga lahenduse juurde.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 10.11.11 10:11 

Liitunud: 15.02.06 01:07
Postitusi: 169
Asukoht: Pärnu
Tere tulemast meremeeste sekka!

Kolmas auk põhjas on hea mõte ja korralik tegija teeb selle ära. Oma kastid olen kõik teinud varu ülejooksuga ja kahetsenud ei ole, vahest on dursoga mingi jama olnud ja siis on varu ülejooks marjaks ära kulunud, sumbas olev tõstepump ka kenasti ellu jäänud.
Arvesta ka sellega, et sumba viimases kambris oleks vett 3-4 päeva jagu ilma värske vee lisamiseta (et pump kuivale ei jääks) see aitab riske maandada juhuks kui kodust mitu päeva eemal oled ja vee lisamise süsteemiga midagi juhtuma peaks.


Üles
 [ 35 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]


PHPBB Archiver