meri.akvarist.ee

Mereakvaariumi huviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]




 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: p6ltsi 58L
PostitusPostitatud: 17.03.10 23:04 

Liitunud: 10.01.06 19:17
Postitusi: 65
Asukoht: Tallinn
Aeg avalikustada oma koduse nanomere projekt.
Töö juures asuva akvaariumiga on nüüd kolmveerand aastat kätt harjutatud, esimesed vitsad kätte saadud ja veidike asjast ettekujutust kogutud. Kooliraha on kulutatud õnneks ka peamiselt tööandja taskust. Aga ikka tahaks ju rohkem ja erinevaid asju proovida, mingi areng peab pidevalt toimuma. Väga harva viitsin ma näiteks nii kaua tööl olla, et vaadata, mis akvaariumis öösel toimub. Otsus, et kunagi saab mul ka kodus mereakvaarium olema, sai ka juba tegelikult mitu aastat tagasi tehtud.

Kuna ruumi on piiratult, siis uue sisustuse jaoks lõpetas tegevuse krevettide akvaarium. Klaaskast ja selle asukoht riiulis olid ka ainukesed, mida uues projektis kasutada saab.
Akvaariumi mõõtmed on 65x30x30cm, maht väliste mõõtude järgi 58,5 liitrit või siis 15 gallonit. Valgustama hakkavad 24w T5 torud ja filtriks Eheim Ecco 2233. Ostetud on ka Tunze Nano DOC 9002 skimmer, aga seda proovides selgus, et samas ruumis magamiseks on aparat veidi liiga lärmakas ja ega ta ilus vaadata ka pole. Vähemalt esialgu üritan ilma skimmerita hakkama saada.

Väljamaa foorumeid lugedes hakkas mulle meeldima idee polüuretaanvahust tagaseinast ja kuna kogu projekt nagunii selline eksperimentaalne on, siis otsustasin ka selle ära proovida. Spetsiaalne tume PU-vaht, mida lombi taga selliseks otstarbeks üldiselt soovutatakse ja mis ultravioletti kannatab, tundus Euroopas olevat kättesaamatu defitsiitkaup. USAst tellida tundus liiga kallis, pealegi sellist kaupa ei taheta eriti lennukisse ka lubada. Otsustasin proovida tavalisega ja vahtu UV eest võimalikult palju korallitükkide ja muude objektidega varjata.

Protseduur nägi välja selline, et kõigepealt liimisin silikooniga tagaseina külge hulga väiksemaid klaasikilde, et vahul parem pidamine oleks. Ühtlasi sai ka filtri flööt tagaseina sisse itegreeritud.

Pilt

Järgmiseks siis vaht peale ja vahu peale suuremaid korallitükke, molluskite karpe ja lõpuks puistasin kõik üle veel 1cm fraktsiooniga korallipuruga. Natuke sai katmisega kiirustatud, oleks pidanud jätma kümmekond minutit pikema paisumisaja, Praegusel juhul paisus mitmest kohast vaht suure mullina välja. Umbes tund aega hiljem, kui vahu pealmine kiht enam ei kleepunud, aga seest oli veel pehme, murdsin suurema osa nendest mullidest lihtsalt ära. Kui vaht juba päris kuiv oli, tegin noaga veel parandusi. Kõige rohkem oli vaja parandada ülemist serva.

Pilt

Tagant nägi asi välja selline:

Pilt

Ja eest selline. Parem ülemine nurk jäi osaliselt paljaks, sest vaht sai otsa. Kasutasin kõige väiksemat saadaolevat pudelit, sellest oleks täpselt jätkunud, kui ma poleks kuu aega varem natuke ära raisanud erinevate pindade nakkumistugevuse testimiseks ☺

Pilt

Valgus lahendus on praegu selline, ees valge ja taga sinine toru. Kui vaja, siis mahub keskele kindlasti üks aga võibolla ka kaks toru veel samade reflektorite peale.

Pilt

Vaht on nüüd nädal aega kuivanud. Täna lasin testiks mageda vee sisse ja praegu on pilt selline. Eheimi filtrist (kirjade järgi 480 l/h) jääb vee liigutamiseks kindlasti väheks. Peaks vist Koralia Nano ostma või on kellelgi mingeid paremaid soovitusi?

Pilt

Igaks juhuks panin praegu magedasse vette mõneks päevaks pihutäie aktiivsütt.
Kuu lõpuks saab ehk kivid ka sisse...

_________________
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 18.03.10 00:08 

Liitunud: 10.01.08 19:58
Postitusi: 146
Asukoht: tartu
väga viis /icon14/
on kena kaeda kuidas moodsaid mõtteid ellu viiakse.
jõudu ja kannatlikkust


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 18.03.10 11:21 

Liitunud: 06.04.05 13:25
Postitusi: 334
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Väga lahe! Ootab huviga asjade käiku. Endal jäi kunagi jusnimelt sellepärast se tagasein proovimata, et ameerikamaal paljukiidetud musta vahtu ei paistnud siin grammigi saada olema...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 18.03.10 12:36 

Liitunud: 10.01.06 19:17
Postitusi: 65
Asukoht: Tallinn
Vahust veel niipalju, et kuu aega tagasi panin kaks katseplönni suurema akvaariumi MH lampide alla kuivale küpsema. Üks on paljas ja teine kaetud 0,5mm kuivliivaga nii palju kui sinna külge jäi. Praeguseks on mõlema värv tumedamaks muutunud, aga lagunemismärke veel ei näita. Kuna väikesel kastil valgus nõrgem, vaht ise vee all ja loodetavasti tekib sinna ka mingit pealiskasvu suhteliselt kiiresti, siis väga ei muretse. Aga need plönnid jätan kindlasti veel pikemaks ajaks "päikese" kätte.

_________________
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 04.04.10 19:31 

Liitunud: 10.01.06 19:17
Postitusi: 65
Asukoht: Tallinn
Pilt
Pilt on sinisem, kui asi tegelikult paistab.
Tänaseks on kivid kuus päeva sees olnud ja natuke on vetikat juba näha. Värsket kivi oli Tallinnas suhteliselt raske leida. Kadriorust lõpuks sain 5 kg, kuigi neist kuuest kivist kõik ei ole ilmselt ka nende viimasest partiist. Peent liiva sai kasti kokku 3 kg. Tööl olevast suuremast akvaariumist tõin poole liitri jagu elusat ja jämedamat liiva ka asjade kiirendamiseks.
Kaks esimest Aiptasiat on juba ka tapetud ja just lokaliseerisin kolmanda.
Ammoniaagitesti soetada ei kavatse, NO2 on esialgu veel nullis.

_________________
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 14.04.10 22:24 

Liitunud: 10.01.06 19:17
Postitusi: 65
Asukoht: Tallinn
Kivide toomisest möödas 16 päeva ja pilt on praegu selline:
Pilt
Kivide pealmine osa ja tagataust vetikaga kaetud. Hapnikut toodab see kooslus päris mühinal. Õhtul enne tule kustumist on hapnikuküllastus vees 135%, mis hommikuks langeb 77% peale. Kogu veepind ja kõik muud võimalikud kohad on peeni mulle täis. Kas peaks pumba äkki rohkem pinda liigutama panema?
Mullidest veepinnal ja tagaseinal ka pilt Pilt
NO2 test ei ole seni veel kordagi mingit nullist erinevat värvitooni omandanud. Eile lasin laboris NH4 mõõta ja tulemus oli 0,29 mikromooli/l. Suure akvaariumi käivitamisel oli suurim number mis ma kätte sain 0,25, aga ega ma väga tihedalt ei mõõtnud. Ka siis oli vaid korra NO2 nullist natuke kõrgem, teste tegin harvem kui praegu.
Klaasidel on kopepoode hulgi:
Pilt
Ka amfipoode on pimedas liikumas näha. Väikeseid tigusid ja vähemalt kolme meritähte on liikumas näha. Kahte eri värvi umbes sentimeetrist tolmuharja on näha kolm, väiksemaid leidub ka.
Pilt
Täna tõin suurest akvaariumist ühed imepisikesed Xenia, Ricordea ja Capnella esindajad katsetuseks. Varsti on vetikasööjaid vaja. Õnneks kuulutas Kalake just tellimuse välja :)

_________________
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 20.06.10 17:02 

Liitunud: 10.01.06 19:17
Postitusi: 65
Asukoht: Tallinn
Väike update

Testiring täna
Temperatuur 26C
Tihedus 1.023
pH 7.7
kH 7
Mg 860
Ca 540
NO3 0
PO4 0
NO2 pole peale aprilli lõppu enam üldse mõõtnud aga isegi siis ei saanud ma kordagi nullist erinevat numbrit.
Loomadest on sees üks väike erak ja kaks Trochust. Mõned pehmekesed on ka juurde tulnud ja mõned kivikrorallide fraagid ootavad suures akvaariumis üle toomist. Vett olen seni vaid korra vahetanud 3 nädalat tagasi.
Erinevaid väikeseid kopepoode, isopoode ja amphipoode tndub olevat väga arvukalt. Tegelikult tahaks juba mingi kalakese ka sisse tuua, aga kuna mingi paari kuu perspektiivis on ees kogu elamise kolimine, siis vist ei ole mõtet.
Pildid on tegelikult kuu aega vanad, aga olukord on suhteliselt sarnane.

Elu klaasil, need päikesekujulised asjad on nüüdseks kadunud. 3 väikest Aiptasiat kadusid ka ise ära. Üks on veel alles.
Pilt

Xenia tunneb end hästi
Pilt

Seda rohelist kapsast olen natuke välja ka rookinuid aga endiselt on päris korralik puhmas alles
Pilt

_________________
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 22.06.10 22:55 

Liitunud: 10.01.06 19:17
Postitusi: 65
Asukoht: Tallinn
Kaks seebikaga tehtud üldpilti ka tänasest. Üks välguga ja teine ilma.

Pilt

Pilt

_________________
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 19.07.10 23:36 

Liitunud: 10.01.06 19:17
Postitusi: 65
Asukoht: Tallinn
Makroflexile on vaikselt korallvetika plekke tekkinud
Pilt

Ostsin Kalakesest kiidetud Fidji värsket eluskivi umbes kilo jagu juurde. Kuna seal oli paar nii kena sobivalt väikest tükki siis ei suutnud vastu panna. Kuna kolimine lähedal, siis paigutusega esialgu ei viitsinud väga pingutada, seetõttu ei hakka ka pilti panema.

Kadriorust soetasin ka kivikese kolme eri värvi Discosomadega. Selle roosa suhtes ma pole päris kindel, võibolla tuleb sest hoopis midagi muud.
Pilt

_________________
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri: ...
PostitusPostitatud: 20.07.10 02:56 
Kasutaja avatar

Liitunud: 01.10.04 18:16
Postitusi: 267
Asukoht: tallinn
kas vaht on täitsa tavaline makroflex või mingi eri versioon?


Üles
 Teema pealkiri: Re: ...
PostitusPostitatud: 20.07.10 10:41 

Liitunud: 10.01.06 19:17
Postitusi: 65
Asukoht: Tallinn
RyDos kirjutas:
kas vaht on täitsa tavaline makroflex või mingi eri versioon?



Täiesti tavaline. Penosili oma, kuigi siin kaubamärkidel vist eriti vahet pole. Esimestes postitustes sellest ka veidi juttu.
Need kaks plönni, mis MH lampide all küpsevad püsivad endiselt koos, kuid on poole aastaga pruuniks tõmbunud. Üks neist lasi lahti selle klaasitüki, millele ta oli algselt lastud. Ka akvaariumis tuli üks väiksem tükk, mis oli taustast eraldi, klaasilt lahti hiljuti.

_________________
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 21.07.10 11:53 

Liitunud: 09.09.06 00:12
Postitusi: 137
Asukoht: Pärnu
Ma soovitaks need punased seened ära hävitada. Algul on neist muidugi rõõmu palju, kuid hiljem muutuvad tõsiseks peavaluks, paljunedes ohjeldamatult ja kõrvetades kõike ümbritsevat...
Ka on äärmiselt raskelt väljajuuritavad.

_________________
"If you think you can, you can. If you think you can't, your right." = HENRY FORD


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 23.07.10 11:10 
Kasutaja avatar

Liitunud: 20.10.05 12:50
Postitusi: 96
Asukoht: Rakvere
Mul ka nende punaste seentega peavalu juba mitu aastat. Paljunevad ohjeldamatult ja raske välja juurida :( .

_________________
Palju toredaid mõtteid...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 09.12.10 23:53 

Liitunud: 10.01.06 19:17
Postitusi: 65
Asukoht: Tallinn
Blogis on asjast küll pikemalt juttu, aga panen ajaloo huvides siia ka praeguse seisu kohta pildid üles.
Akvaarium on nüüd uude korterisse kolinud ja peale kuu aega ajutisel kapil seismist oma lõplikule asukohale (loodetavasti :)) tõstetud. Nüüd saab elanikke jälle juurde tooma hakata.
Kaugem pilt:
Pilt
ja lähem:
Pilt

_________________
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 27.01.12 00:45 

Liitunud: 10.01.06 19:17
Postitusi: 65
Asukoht: Tallinn
Augustis kruvisin oma isetehtud valgustile, mida eelmises postis näha, veel 2x24w toru juurde ja kuni siiani käis akvaarium nelja toruga. Valgust oli küll uhkesti, aga temperatuur kippus ka päeva lõpuks pigem üle kui alla 30C olema. Tasapisi hakkas elu üsna kahvatuks jääma. Kuna nagunii pikemat aega juba oli plaanis LEDidele üle minna, siis nüüd lõpuks sain selle ka reaalselt tehtud.

Viimane pilt 4x24w valgusega, mis tehtud enne jõulu:
Pilt

Ja praegune pilt:
Pilt

Pealtvaates:
Pilt

ja lamp ise:
Pilt

Seeria koosneb 10x3W 14000K valgest ledist, millel on 30 kraadised läätsed ja 3x3W sinisest ledist, millest kahel on 60 kraadine lääts ja keskmisel 20 kraadine. Selle keskmise sinise läätse ma vahetan millalgi välja, kui uuesti juppe hakkan tellima. Lisaks on selle keskmise kõrval eraldi toiteallikalt ilma läätseta blacklight 3W led, mida õhtul natuke efekti pärast eraldi põletan. Tegelikult peaks selle põlemise ajaks ka sinist juurde panema, nii et päris valmis see lahendus veel ei ole.
Aga vähemalt temperatuur akvaariumis on kukkunud 27-le.
Valgus vajab veel üle mõõtmist.

_________________
Minu akvaariumid


Üles
 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]


PHPBB Archiver