meri.akvarist.ee

Mereakvaariumi huviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]




 [ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: 24.10.09 23:20 
Kasutaja avatar

Liitunud: 17.01.07 12:39
Postitusi: 20
Asukoht: Tallinn
Lühidalt, kuna kevadel hakkas olemasolev 250w mh lamp stabiilselt lagunema, siis tuli olemasoleva riista hädapärase elushoidmise kõrval vaikselt hakata alternatiivide peale mõtlema. Kuigi kaalusin tõsiselt, siiski MH ja t5 lambid ei tundunud enam eriti seksikad, just jooksvate kulude tõttu pirnidele. Samas, Reef Centralis (RC) on siiani aktiivne ja mitmeid splitte läbi tegev foorum Soundwave'i 'DIY LEDs write up', mis andis vajaliku inspiratsiooni ja kicki et ise midagi sarnast valmis meisterdada.

Projekt paistis tulevat siiski kaunis kulukas (>10k kr) ja otsustasin riskide maandamiseks esialgu teha valmis ainult pool lampi. Noh, nagu Joosep Toots.
Ledide hulk sai arvutatud, et tuleks 24 3w ledi per jalg (keegi RC tarkpea pakkus välja sellise rusikareegli). Kuna mul akvaarium 1 m pikk, siis 0.5x72 annab ca 36 :D
Tellisingi siis internetiavarustest CREE-XRE star PCB LED-e. Jahedaid valgeid Q5 binist ja Royal Blue-sid + 40deg optikat (kaidomain ja cutter, vastavalt). Draiveritena otsustasin kasutada kuni 40V töötavaid LKO1000 (1A) ja LKO700 (0.7A)(dotlight.de).
Pilt
Need LKO-d võimaldavad põletada 36V vooluallika puhul 9 LEDi seerias. 36v toiteplokkidega on jälle Maarjamaal kitsas. Tellisin UKst 150W riista (4.2A) 1000kr koos saatmisega. Saatmine (kiirkuller!) oli paraku 1.5X asja enda hind (hiljem, 2. järgu jaoks soetasin ebayst 36V 9A ploki 600kr). Kuna high power LEDid vajavad korralikku jahutust, siis soetasin alustuseks oomipoest kolaka 19x30x5 cm alumiiniumradika. Hea et selliseid jurakaid ikka ka kohapeal saada on, hakka veel tellima kusagilt üle mere...

Sai siin kevadest räägitud aga vahepeal saabus suur suvi 8) ning tuli tegeleda suviste asjadega...

Kõik ilus saab siiski ükskord otsa ja enam-vähem 1. septembri puhul otsustas mu mh lambi sokkel lõplikult läbi põleda ja pirn kukkus sealt finaalselt välja. Õhtul töölt koju saabudes, hindasin olukorda, ohkasin raskelt ning haarasin jootekolvi. Kontseptsioon oli häguselt olemas.

Kõigepealt lõikasin termoteibi 2x2 cm ruutudeks ja kleepisin radikale
Pilt

Siis kleepisin ledid peale: mustad on valged ja valged on sinised LED-id ning jootsin juhtmed
Pilt

Draiverid ka termoteibiga radikale. Radika küljel olevad vidinad on DIMMLED PWM regulaatorid. Läätsede jalad ei sobinud LED-i PCB-ga ja need tuli eemaldada (oksakäärid).
Pilt
Pilt

Ups! ja põleb. Tuled on üsna maha dimmitud.
Pilt

Selline oli esialgne pilt akvaariumis
Pilt
Üldvaade. Radikas läks ikka päris kuumaks (radikas ja termoteip toimivad!). Surasin sinna ajutise ventika nagu pildilt näha (vähe kylili ainult....iik, vesi voolab välja)
Pilt

Esimese osa lõpp


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 24.10.09 23:30 
Kasutaja avatar

Liitunud: 17.01.07 12:39
Postitusi: 20
Asukoht: Tallinn
Veel paar pilti poolest rehkendusest. Mängisin siniste LED-ide nupuga.
Pilt
Pilt


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 25.10.09 00:16 
Kasutaja avatar

Liitunud: 17.01.07 12:39
Postitusi: 20
Asukoht: Tallinn
Paarinädalane katseaeg näitas et lamp töötab aga samas pole piisav, et kivikoralle pikemas perspektiivis elus hoida (roosa Monti hakkas surema:( ). Tellisin kribinal krabinal uue 36-se seti LED-e ja draivereid, radika jne. LED-id tulid seekord dealextreme-st ja rapidLED-ist. 4x Arcticu 92mm ventikat kohalikust arvutipoest. 36V 300w toiteplokk ebay kaudu hongkongist (sureelectronics). Lampi hoiavad koos ehituspoest pärit alumiiniumprofiilid, mille radikatega kokkukruvimine oli ka kõige tülikam protsess kui sul kodus on enamvähem ainult taburet ja akutrell. Keermelõikaja osutus ka väga vajalikuks tööriistaks.
Töö käigust pildid sellised
Pilt
Lamp 95% valmis ja preliminaarne hängingkit laes kinni hoidmas
Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt
See juhtmepundar teeks ilmselt mõnele pommimehele au...aga no ma ei ole professionaalne elektriinsener. Ja juhtmed on vähemalt kolme päritolu...sry
Pilt
Vooluplokk on all kapis.
Pilt

Lõppkokkuvõttes on valgust piisavalt. Spread ka päris hea. Ainult ühe bankiga ma liiga impressitud ei olnud. Põhjus oli ka selles, et kõik LED-id olid koos läätsega, mis koondas valguse liialt üheks vihuks. Praeguses variandis on läätsed ainult äärmisel real ja paaris kohas keskel ka kus ma neid lihtsalt lahti ei saanud (superliim). Vaatab kuidas asjad arenevad. Loodetavasti kehtib lubadus, et LED-id kestavad 50000 tundi...

Ahhaa! kulud kulud kulud. Palju see lõbu maksma läks...
    ______________eek_______%
    draiverid, dimm_2113______19__dotlight.de
    led+optika_____6207______56__kaidomain, cutter, rapidled, DX
    toiteplokk______600_______5___ebay, sureelectronics
    jahutus________1913______17__oomipood, ordi
    case__________300________3___krauda, espak
    kokku_________11133--->155kr/LED
    eur_________693--->9.6eur/LED


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 25.10.09 00:52 
Kasutaja avatar

Liitunud: 25.10.03 00:04
Postitusi: 1834
Asukoht: Göteborg
Vägev värk :D
Nagu ma aru sain, on sul siis kokku 72 LEDi. Pildi järgi otsustades on ilmselt nende valgusvihk väga kitsas. Huvitav oleks teada, milliseks summaarne valgustustugevus veepinnal kujunes? Ja muidugi huvitav, kuidas korallid sellise valgusega kohanevad. See vist Eestis esimene tõsine katsetus LEDidega akvaariumit valgustada, eriti veel mereakvaariumit.

_________________
... and I think to myself, what a wonderful world!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 25.10.09 11:15 
Kasutaja avatar

Liitunud: 27.10.03 18:15
Postitusi: 654
Asukoht: Tallinn / Helsingi
Süsteem tõsine! LED'ides on tulevik ja jälgin ka huviga kuidas akva elanikud uuele valgusele reageerivad!

_________________
http://www.sealife.ee - Akvaariumikaupade E-pood:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 25.10.09 12:26 
Kasutaja avatar

Liitunud: 25.10.03 00:04
Postitusi: 1834
Asukoht: Göteborg
Veel mõned tehnilised küsimused...
DX link LEDile on vist see http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2394 ?
Kui suure max vooluga sa neid toidad? Kas DX-st saadud LEDide Bin oli Q5 WG, nagu seal kirjas? Miks sa otsustasid 36V toiteploki kasuks? Kas 12V kasutamine ei oleks tulnud odavam?

_________________
... and I think to myself, what a wonderful world!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 25.10.09 15:46 
Kasutaja avatar

Liitunud: 17.01.07 12:39
Postitusi: 20
Asukoht: Tallinn
Tänud! Eks aeg annab arutust kuidas see kompott vastu peab ja kuna ta hapuks läheb. Loodetavasti mitte niipea. Ptüi, ptüi, ptüi...
Algse pooliku variandi puhul panin tähele selle pooleteise kuu jooksul kui asi käigus oli et makrovetikad kasvasid küll aktiivselt edasi. Samas klaasidelt kadus mikrovetikas - sinna ei jõudnud lihtsalt piisavalt valgust. Mis iseenesest on hea. Pehmed korallid tundsid ka ennast hästi, samamoodi põhjas olevad kivikorallid Poccillopora ja Turbinaria. Veepinnale lähemal olevatest tundis ennast kõige halvemini roosa Montipora, mis hakkas silmnähtavalt regresseeruma. Acropora oli kahevahel, paar ülemist tippu hakkas 'kõrbema'. Seriatopora jäi lihtsalt valgusvihust välja ja see hakkas tunda andma. Veekihi paksus on mul 44 cm ja 40-kraadised läätsed on vist natukene liiast. Nagu kirjutasin, eemaldasingi enamuselt LED-idelt läätsed. Põhimõtteliselt on pakkuda peotäis cree-xre 40deg läätsi huvilistele aga see on juba teine teema:) Valgustugevuse ega PAR-i mõõtmiseks pole kahjuks riistu käepärast.

albert kirjutas:
Veel mõned tehnilised küsimused...
DX link LEDile on vist see http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2394 ?

Jah, täpselt sama asi.
albert kirjutas:
Kui suure max vooluga sa neid toidad?

Valgeid 1000mA ja siniseid 700mA
albert kirjutas:
Kas DX-st saadud LEDide Bin oli Q5 WG, nagu seal kirjas?

Silma järgi raske täpselt öelda aga ma olen rahul. Probleem Kaidomaini ja DX-suguste müüjatega on see, et sa saad ümbrikutäie punasesse mullikilesse pakitud 'kompvekke' ilma detailse arveta. Boonus on see, et Hong-Kong postil on hästi ilusad margid, kui see korda peaks minema:) Cutter electronics, 'valgete' meeste firma, pani küll siniste LED-ide koodi arvesse (XREROY-L1-0000-00A02).

albert kirjutas:
Miks sa otsustasid 36V toiteploki kasuks? Kas 12V kasutamine ei oleks tulnud odavam?

Ma lähtusin sellest et saaks võimalikult palju LED-e ühe draiveri taha ühendada. USA foorumite põhjal on seal popid LEDsupply poolt müüdavad buckpuckid. Need töötavad kuni 24V pingega. Sinna saab 24V ühendada jadas 6 3W LED-i (Vf=3.5@700mA) pluss väike overhead. Saksa dotlight.de müüdavad LKO draiverid töötavad kuni 40V pingega. 36V puhul piisab ühest draiverist 9-le LEDile. 40V toiteallikas tuleks customina teha, laiatarbevärk on 12, 24, 36 ja 48. Hinnavahe ebays on neil ka väike. Aga igasuguseid huvitavaid produkte tekib, näiteks Taskledi Hyperboost.


Üles
 [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]


PHPBB Archiver