meri.akvarist.ee

Mereakvaariumi huviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]




 [ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Algaja merevee akvaarium
PostitusPostitatud: 23.01.19 16:43 

Liitunud: 23.01.19 16:07
Postitusi: 6
Tere kõigile!

Plaanin omale merevee akvaariumit. Hetkel on silma jäänud komplekt JUWEL RIO 350 LED, milles on:

MultiLux LED 120 cm – 2x29 W (1x29 W DAY & 1x29 W NATURE)
Juwel Eccoflow Impeller-Set 1000
Pump Juwel ECCOFLOW 1000 l/h Int
Bioflow Filter L ( Poly Pad L, Carbon Sponge L, Nitrax L, 2x Sponge fine L, Sponge Coarse L)
AquaHeat 300 – Automatic-Heater 300 Watt

Plaanin hakata koralle kasvatama ja paar selgrootut ning kala lisaks. Minu küsimus täna on, kas selles komplektis on puudu midagi olulist, mis hakkab akvaariumist mööda jooksma alla kappi peale kaablite? Skimmer? Akvaarium läheb sellise koha peale, kus on mõlemad pikad küljed näha ja allamineku saaks teha ainult ühe lühema külje pealt, võimalusel jätaksin selle üldse ära. Kui on vaja viia alla torusid, siis mitu cm vaba ruumi peaks seina ja akvaariumi vahele jääma? Ma olen siin tundide kaupa vaadanud erinevaid merevee akvaariumite setup videosid ja enamuses on neis kogu alumine kapp kola täis, selles komplektis pole all kapis midagi. Sellest tekkiski küsimus, et kas see kõik on nö mugavusvarustus või on ikkagi mõni oluline vidin, mis peab kindlasti olema.

Teine küsimus, miks on kõik akvaarium + aluskapp valmiskomplektid nii madalad (140cm)? Kas ainult mugava hooldamise pärast või on ka mõni muu põhjus? Soovin, et akvaarium jääb püsti seistes silmade kõrgusele, mis tähendab aluskapi kõrguseks 100-110cm.

Kuna olen algaja, siis vabandan juba ette, kui küsimused rumalad on :)

Tervitades

Tambet


Üles
PostitusPostitatud: 23.01.19 23:12 

Liitunud: 06.08.15 00:48
Postitusi: 10
Tere Tambet

Kuigi ka ennast pean algajaks, peale paari aastat, siiski mõned tähelepanekud enda kogemustest.
Alustuseks siis kapi kõrgusest.
Enda praeguse purgi koos kapiga valmistasin ise ja samuti oli eesmärgiks enamvähem silmadekõrguselt vaatamine. Nüüd plaanin vaikselt uue purgi tegemist ja vaatan kuidas saaks kapi võimalikult madalaks, et asjad alla ära mahuksid :D
Kuna mul on ka suhteliselt sügav purk (väline kõrgus 65cm ja ülemine serv põrandast u 165cm) siis kõikvõimalik toimetamine on ikka väga tülikas. olgu selleks siis loomade toitmine või mis iganes tegevus ja ilma pukita ei tee suurt midagi põhja lähedal. Ja kokkuvõttes pead ikka kummardama ,et vaadata :lol:
Mis puutub sumpa siis:
Esimene purk oli samuti ilma sumbata ja kogu filtri süsteem akva tagaseinas. Kusjuures sai päris kiirelt ringi tehtud :lol:
Põhilised probleemid mis sellega kaasnesid ,et sumpa polnud. Tehnika mis akva taha mahtus oli pigem müügikomplekt kui tõsiselt võetav tehnika ja ruumi puuduse tõttu polnud sinna ka võimalik midagi normaalsemat panna.
Ja üldiselt võib öelda ,et seda tehnikat ikka ajapikku koguneb :lol:
Tulles nüüd selle komplekti juurde JUWEL RIO 350 LED
Siis antud komplekt on minu hinnangul paraku sobilik ainult magedaks akvaks.
Mere puhul ei kasutada ,vähemalt enamasti, poroloonist filtreid vaid skimmerit ja valgus paistab ka pigem sobivat pigem taimede kasvuks kui korallide kasvatamiseks.
Aga rõõm kuulda ,et üks merepurk jälle juurde tulemas :wink:


Üles
PostitusPostitatud: 25.01.19 15:45 

Liitunud: 23.01.19 16:07
Postitusi: 6
Tänan põhjaliku vastuse eest!

Olen nüüd mõtetega edasi liikunud ja otsustasin ikkagi eritellimuse kasuks. Akvaarium tuleb 1200x650x600 optiwhite klaasiga, sisseehitatud sahti ja avadega. Klaasosa alla 110cm kõrgune alu raam. Jäin kõrgusele kindlaks, kuna akvaarium ei täidaks muidu oma eesmärki.

Alla kappi panen 1m pikkuse ja 35cm kõrguse hoolduspuki. Lisaks läheb alla Aqua Medic Reef Station milles on esialgu kõik vajalik olemas.

https://www.aqua-medic.de/index.php?r=c ... 281&cid=36

Lainapumbad ja valgustuse võtan ka arvatavasti samalt tootjalt.

Annan teada, kui kapp koos ja tekivad uued küsimused korallide ja kalade kohta.

Tervitades

Tambet


Üles
PostitusPostitatud: 26.01.19 00:08 

Liitunud: 29.12.04 00:45
Postitusi: 335
Asukoht: Tartu
Mina paneksin võimalusel skimmeri suurema (v3) aga see vist sellesse komplekti ei mahu.
Jõudu edaspidiseks :wink:


Üles
PostitusPostitatud: 27.01.19 18:37 

Liitunud: 10.01.08 19:58
Postitusi: 146
Asukoht: tartu
Koralle on oluliselt ilusam vaadata ülalt alla või küljelt kergelt ülalt alla. Korallide värviliseim külg on alati vastu valgust. Kõvade korallide põõsaste alumised küljed on suht nigela värviga või lihtsalt surnud skelett. Neid ei ole mõtet vaadelda altpoolt. Seepärast on ka korallipoodides fraagide kastid ainult pealt vaadeldavad.
Hoolduse seisukohalt on mõistlik kast planeerida selliselt, et kasti ülemine serv ei oleks kõrgemal kui kaenla alla hooldajale. Ainult näpitsatega korallikastis oled ikkagi nagu elevant. Võimalusel tuleb asju teha ikka kätega. Kui ikkagi on tunne, et soovid endale ainult näpitsatega majandatavat korallikasti, siis proovi näiteks süüa teha nii et hoiad kõiki vahendeid ja toiduaineid käes ainult näpitsatega - täpselt selline tunne ongi. Närvid saavad hästi ruttu otsa ja töö tulemusega ei ole ise ikka rahul. Lisaks segab kastis majandades kõiki toimetusi ka optika - vee-õhu valguse murdumise nurk.
Soovi korral saab minu kastile külla tulla. Annab ehk parema pildi asjade planeerimisel enne kui kohe suuri otsuseid teed.


Üles
PostitusPostitatud: 01.02.19 18:57 

Liitunud: 23.01.19 16:07
Postitusi: 6
ahto kirjutas:
Koralle on oluliselt ilusam vaadata ülalt alla või küljelt kergelt ülalt alla. Korallide värviliseim külg on alati vastu valgust. Kõvade korallide põõsaste alumised küljed on suht nigela värviga või lihtsalt surnud skelett. Neid ei ole mõtet vaadelda altpoolt. Seepärast on ka korallipoodides fraagide kastid ainult pealt vaadeldavad.


OK, see keerab nüüd jälle kõik pea peale :) Pean mõtlema ja kompromisse tegema.

Vahepeal tekkis veel üks küsimus. Kui ma teen roostevaba raami klaasosa alla, kas klaasosa võib otse raamile toetuda või peaks mingi plaadi ja mati vahele panema? Klaasosa tuleb ilma raamita.

Tervitades

Tambet


Üles
PostitusPostitatud: 01.02.19 20:01 

Liitunud: 06.08.15 00:48
Postitusi: 10
Matt peaks kindlasti vahel olema. Mingi läbipane on nagunii ja vaevalt sajandi pealt sirge raami keegi teeb. Matt kompenseerib väikse kõikumise ära.
Isiklikult eelistan turvalisuse mõttes ka plaati veel vahele ,kuid nähtud ka neid mis ilma.


Üles
PostitusPostitatud: 02.02.19 02:04 
Kasutaja avatar

Liitunud: 25.10.03 00:04
Postitusi: 1834
Asukoht: Göteborg
Vaata siia viewtopic.php?f=14&p=396#p396 Seal on minu kunagise akvaariumi joonised ja kogu selle ehitusega kaasnev arutelu. Aluskapi raami ja täisklaasist akva vahele pole üldjuhul ei matti ega plaati vaja, piisab silikoonist metallraamile kantud padjast, mis tasandab võimalikud ebatasasused ja samas liimib ka kasti raami külge.

_________________
... and I think to myself, what a wonderful world!


Üles
PostitusPostitatud: 06.02.19 13:52 

Liitunud: 23.01.19 16:07
Postitusi: 6
Tänan kõiki soovituste eest! Tegelen hinnapäringutega ja loodan peatselt tarnijad välja valida.

Hetkel olen jõudnud järgmise teemani- puhta vee lisamine akvaariumisse. Olen vaadanud erinevaid osmoose. Kuna tegelen ise tehnosüsteemide maaletoomisega, siis tean, et korralik pöördosmoos sisseehitatud pumbaga (mida kasutakse haiglates jne) hinnad algavad alates 4000-st eurost, mille tootlikus on 40l/h. Sellega seoses tekkis 2 küsimust.

Kas need hinnaklassilt 10-50x odavamad ja tootlikuselt u 4-5x väiksemad pöördosmoosid ja osmoosid suudavad oma töö ära teha, on keegi reaalselt vee kvaliteeti hiljem mõõtnud? Siit foorumist leidsin et Aqua Medicu osmoos vähemalt esialgu tegi oma töö korralikult.

Teine ja isegi olulisem küsimus on, kuhu te selle osmoositud vee panete? Seal isegi pole eriti vahet, kas tootlikus on 8 l/h või 40 l/h, akvaariumi täitmiseks kulub ikka tunde või päevasid :) ja sool tuleb ka lisada. Lisaks veel mingi mahuti/mahutid?

Või kasutate ainult keemiat? või üldse otse kraanivesi? Elan Nõmmel ja 2017 vee kvaliteedinäitajad on siin:
https://tallinnavesi.ee/wp-content/uplo ... aastal.pdf

Ette tänades

Tambet


Üles
PostitusPostitatud: 06.02.19 18:26 

Liitunud: 10.01.08 19:58
Postitusi: 146
Asukoht: tartu
Kasutan tavalist pöördosmoosi seadet juba aastaid. Membraani tootlikus 150l/ööpaevas. Eelfiltrid olen asendanud Atlase filtritega.
Minu vee lisamise süsteem on natuke unikaalne. Tõenäoliselt üks väheseid Eestis kus vesi tuleb automaatselt läbi pöördosmoosi otse sumpa, seda juhivad veeandurid ja magnetventiilid (igaks juhuks olen need dubleerinud).
Veevahetuse jaoks on vaja mahutit kuhu saad teha kogu planeeritava veevahetuse vee ja segada sinna ka soola. Minul on lahendatud see eraldi klaasist kokku liimitud kastiga, mis on sumba kõrval. Igapäevaselt lasen osmoosvee automaatselt sumpa. Kui tahan veevahetust teha, siis lasen osmoosvee mahutisse, millel on ülevool sumpa (veenivoo andur on sumbas, vett tuleb niikaua kui mahuti on täis ja sumba veenivoo õige). Ööpäeva jooksul on kindlasti mul 140 l vett olemas. Vahetult enne veevahetust lisan soola vahetusveele.
Kuna minu kasti tehnikaosakond on keldris, siis on mul seal laialt ruumi veevahetusmahuti jaoks. Akvaariumi all majandades on olukord kitsam.


Üles
PostitusPostitatud: 11.02.19 23:37 

Liitunud: 06.08.15 00:48
Postitusi: 10
Ahto kirjeldatud aurustunud vee asendamise viis on kõige mugavam tõesti. Hoiab kokku ruumi akva all ja jääb ära tülikas vee tassimine ja jälgimine. Hea märkus on topelt magnetklappide kasutamine. Kuna klapid ajapikku kipuvad kinni paakuma siis on olnud juhuseid kus klapp jääb õrnalt tilkuma. Siiani õnneks õigeaegselt avastanud :D
Veevahetus on jah paraku natuke suuremat lisanõud nõudev osa. Endal seisab abiruumis 275l plastikust vihmaveetünn millel all kraan ja hea vett pange lasta ja vastavalt ka kohe soola lisada.


Üles
PostitusPostitatud: 12.12.19 16:01 

Liitunud: 23.01.19 16:07
Postitusi: 6
Tere üle pika aja! Aega on läinud, aga kasti kokkupanek on lõpusirgel :) Küsimus korall-liiva pesemise kohta enne akvaariumi panemist. Ma hetkel teen seda osmoositud veega. Kas võib ka kraaniveega ja viimase korra osmoosveega? Kas kloor vms võib kuidagi jääda liiva? Küsin, kuna hetkel olen 3x pesnud ja vesi endiselt täiesti piimjas. Kuna osmoosvee kogumiseks veel eraldi süsteemi pole, siis üsna tüütu on iga pesemise vahel paar tundi oodata :D


Üles
PostitusPostitatud: 12.12.19 16:40 

Liitunud: 10.01.08 19:58
Postitusi: 146
Asukoht: tartu
Pese tavalise kraaniveega paar korda läbi. Väike valge hägu ei sega. See on puhas jõud korallide jaoks :)
Sellega rohkem vaeva ei näeks. Head korralikku liiva olen ka otse kotist ilma pesemata kasti juurde lisanud.


Üles
PostitusPostitatud: 23.12.19 21:55 

Liitunud: 23.01.19 16:07
Postitusi: 6
Õhtust!

Kaladeta nitraaditsükkel on algusfaasis, täna sai nädal täis. Muret teeb ränidioksiidi näit. See oli teisel päeval 0,8 ja täna juba üle 6,0 ja testid kõrgemat mul ei näita. Diatome pole täheldanud. Vesi on hägune, aga see on piimjas hall ja see peaks olema bakteripuhang surnud kahest krevetist, mida ma hoidsin 2 päeva alguses vees. Siis läksin nuuskpiiritusele üle. Kasutan osmoositud vett, põhjas on Bali korall-liiv Aqua-Medic u 2cm ja kivideks Eco-Reef kuivad kivid. Kas ma peaks hakkama lisanditega SiO2 näitu alla võtma? Skimmer käib, aga vahu tase on endiselt madal ja vaht on väga märg. Valgus on väljalülitatud. Tsirgu ja lainepumbad töötavad.

Rahuliku jõuluaega kõigile!


Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]


PHPBB Archiver