meri.akvarist.ee

Mereakvaariumi huviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]




 [ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: akva setupi mõtted
PostitusPostitatud: 28.06.12 17:47 

Liitunud: 10.04.07 01:37
Postitusi: 31
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn
Vahelduva eduga mõttes panna tööle üks väike (nano) mereakva.
Kuigi lõpuks taandub otsus küsimuse "Veel üks!" oskuslikule põhjendusele (kodus 3 magevee kasti) on tekkinud mõned küsimused.
Plaanitav akva oleks siis umbestäpselt 100 liitrit ja nn low-teh, ehk siis ilma skimmeri ja reaktoriteta ning sumbata.
Vett liigataksid tunze turbelle pumbad ja kapis on vedelemas ka üks PF1000 sisefilter, mida saaks vajadusel kasutada.
Sisse läheksid siis liivapõhi ja eluskivid ning esialgu pehmed korallid koos tigude, (erak-)vähkide ja muude mutukatega ning arvatavasti ka mõni väikesm kala, näiteks Nemateleotris magnifica.

Valgustus: kasti veel pole aga arvan, et kõrgust tuleb sellel kuni 50 cm - kas sellist kasti valgustaks piisavalt LED-idega või oleks mõtekam lasta LED tehnoloogial veel areneda ja kasutada valgustuseks T5 torusid?
Pole selles LED teemas nii väga kodus, aga nende juurs meeldib see, et ei kuumuta vett aga puuduseks see et soetamine kallim ja valgus võib nõrgaks jääda. Kui kellegil positiivseid kogemusi siis võiks jagada.

Teine küsimus siis sumba/filtri teemal: kas mereakvas annab mingit võlu kui akva litraazi suurendada välise filtriga?
Sumba jaoks pole nagu ruumi, aga mingi kinnise tünni, millest pumbaga akvasse vett tagasi pumbata saaks küll aretada.
Ma saan aru, et filtreerimsie töö teevad ära liiv ja eluskivi, aga kas täiendaval veeanumal oleks lisaks sellele, et suurem veemass tagab parema stabiilsuse oleks ka muud hüve?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 29.06.12 10:30 

Liitunud: 06.04.05 13:25
Postitusi: 334
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Tere tulemast palatisse.

Pikka juttu ei tee, aga minu poolsed vastused küsimusile oleks sellised:

Magnifica nö nanokasti väga ei sobi - kala on küll väike, kuid selle eest väle :) (minu isikiliku arvamsue kohaselt ka küllalt paikne ja ebahuvitav, aga see selleks). Damselitest võiks kah hoiduda (kui on plaanis peale tema veel keegi võtta) - isegi kui on märgitud semi-aggressive. Ehk mõni rahulikum goby, wrasse, kloun.

Väline filter annab sulle võimaluse kasutada filtermeediaid (süsi, fosfaadieemaldaja etc). Kui sumpa pole, siis mõnus. Samas muidugi oletatav nitraadipesa.

T5 valgus eriti kuum ei ole - seega siinkohal LEDi eelis väga esile ei tule. Haliidiga võrreldes on küll vahe tohutu. Ilmselt kannatab soovi ja huvi korral LEDi proovida küll, eriti arvestades asjaolu, et ilmselt sinna kasti väga valgustnõudvaid(üldse nõudlikumaid kivikoralle, kuna puudub skimmer jne) elukaid ei ilmu. Lisaks on väikesele kastile kehv mahutada piisav hulk torusid?

Mida väiksem kast, seda kiirem on soolsus paigast minema (ligi 2 aastat pidasin 54L nanot). Pikemas perspektiivis ei viitsi iga päev vett ise juurde valada :), samas vajatav veekogus ei ole eriti suur. Kuidas lahendad? Mul oli toona kõrgele ukse või kardina taha peidetud väike veetünn, kust siis tilgutiga peale tilkus.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 29.06.12 11:00 

Liitunud: 05.02.12 00:04
Postitusi: 17
Pildid: 4
Ma kasutan välisfiltrit Seachem suppordi soovituse järgi ning hetkel ei ole välisfiltri kasutamine probleeme tekitanud. Muidugi olen alles alguses esimesed 4 kuud.

Here at Seachem, we have all of our canister filter setup in that manner. We have Matrix on bottom, Purigen and Seagel in the middle, and the sponge at the top. I would recommend cleaning your sponge about once a month for optimum efficiency. Those filter medias are great for a reef tank with corals.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 29.06.12 12:02 

Liitunud: 10.04.07 01:37
Postitusi: 31
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn
Hea teadmiseks võtta, et Magnifica hästi ei sobi nanosse, kuigi osad lehed teda soovitavad/pakuvad nanokasti kalaks.
Klouni peale olen ka mõelnud, aga see tundub juba liiga "klassikaline". Siis peaks paari võtma ja anemone ka nende jaoks jne. Täna ma ei tea kas ma tahan anemooniga jännata, aga never say never
Eks aeg näitab lõpuks, kas ja mis kalad sisse lähevad, esmalt on vaja ikka kast püsti panna ja kivid sisse.

Kuna kasti väga kõrget ei taha teha, siis peaks t5 torudega suutma piisavalt valgustada. LED-i eeliseks tuuakse ka väiksemat energiakulu, aga alghind on ikka veel nii kõrge, et see tasuvusperiood kujuneb päris pikaks - enne jääb akva väikseks :wink:
Mageda kasti peal on mul reflektoritega 4*54W t5 torud ja kütavad ikka küll akvat.
Arvatavasti peab suvel siis ventidega natuke jahutama hakkama või kuidas te meremehed akvat kuumal ajal jahutate? Või põletada see 1 nädal suvel ainult sinist valgust?

Selle välise filtri mõte on mul natuke lihtsam/robustsem kui meediata välisfiltri kasutamine.
Mõte on, et akva põhja läbiviigud ja seekaudu vesi mingisse kinnisesse tünni, millele põhja lähedale külge väljaviik ja pumbaga tagasi akvasse. Kui vaja kasutada sütt või fosfaadieemaldajat, siis selleks plaanisin kasuta PH1000 sisefiltrit (standardolukorras hoiaksin filtripadruni seest tühjana)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: 29.06.12 12:37 

Liitunud: 06.04.05 13:25
Postitusi: 334
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Tegelikult pole neil klounidel seda anemooni nii hädasti vaja kah...
Päris mitmed neist ei koligi anemooni sisse, isegi kui selline optsioon olemas on. Enamasti näebki merekastides väga palju samu kalu. Küsimus on suuresti ka selles, et enamus kalu ei ole üldse reefis ja eriti nanos peetavad...

Eks see T5 midagi ikka kütab, jah, kuid haliidiga võrreldes on pigem jahe. Ja T5 torusid saab väikese ventikaga (näiteks Nexus Real Silent) normis hoida. Haliidi väga jahutada ei õnnestu - seal on otsene soojuskiirgus vette väga suur.

Aga sooja suve oleks oodanud küll - kasvõi seda ühte nädalat...
Temperatuur ei pea ka piinlikult 25,00 kraadi olema. Ei juhtu midagi, kui on päevased paarikraadised kõikumised ja ülemine ots jõuab suvel 28 peale. Sealt edasi väga soovitada ei julgeks (eriti väikses kastis).

Igasugu meediatega on ka muidugi see teema, et pigem on seal vajalik rahulik läbivool kui pidev vuhin.


Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 3 tundi [ DST ]


PHPBB Archiver